BELANGRIJK - update Coronavirus 1/5/2020

❗️BELANGRIJK! Update Richtlijnen Coronavirus❗️

Half maart brachten wij jullie op de hoogte van de maatregelen die wij moesten nemen ten aanzien van het Coronavirus. Door de veranderende situatie hebben wij in de afgelopen weken ook diverse regels aan moeten scherpen en zijn er wijzigingen opgetreden. Op 28-04-2020 werd bekend dat er binnen de verloskundige zorg een aantal eerste 'versoepelingen' gemaakt kunnen worden. Tot in ieder geval 20 mei as. zal onze zorgverlening wel nog steeds anders ingedeeld zijn dan jullie van ons gewend waren.

De maatregelen die wij treffen zijn conform de adviezen vanuit onze beroepsvereniging (KNOV) en op basis van informatie vanuit het RIVM. Dit alles om een verergerende situatie rondom het Coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. In samenwerking met het Verloskundig Samenwerkings Verband VSV Zoetermeer volgen wij deze richtlijnen.

Lees onderstaande maatregelen goed door! Deze zullen in elk geval gelden t/m 20 mei as. Ook vragen wij je om je e-mail en de updates op onze Website en Facebook goed in de gaten te houden.
We realiseren ons dat dit verregaande maatregelen zijn. Maar op dit moment zijn ze ervoor om te zorgen dat wij de acute zorg, zoals bevallingen en spoedconsulten in de zwangerschap, de komende tijd in Zoetermeer kunnen blijven waarborgen.

Spreekuur

• Kom ALLEEN naar je afspraak, ook naar ALLE echo-afspraken. 
• Partners, broertjes/zusjes en andere familie mogen tijdelijk dus niet mee naar de controles en echo's. Zodra dit weer anders is horen jullie dit direct van ons.
• Zelf niet lekker? Koorts, verkouden, hoesten? Kom dan niet en bel ons en de huisarts.
WIJZIGING: de zwangerschapscontroles mogen weer in zijn geheel op de praktijk plaatsvinden en jullie worden dus niet meer voorafgaand aan je controle gebeld om vragen/informatie telefonisch door te spreken. We zullen je na je controle bellen als je uitgebreidere vragen hebt. Wij vragen jullie op tijd te komen voor de afspraak, zodat de doorstroom goed is en we geen dubbele wachtenden hebben in de wachtkamer. De controles zullen wij nog steeds doen met handschoenen aan.  
• Het intakegesprek en de counseling over prenataal onderzoek zullen nog steeds telefonisch plaatsvinden. We bellen je op het moment van de geplande afspraak.
• Was bij binnenkomst je handen met zeep in de toiletruimte, papieren handdoekjes zijn aanwezig.
• Tijdelijk zijn het speelgoed, boeken en tijdschriften uit de wachtkamer gehaald. Ook is er even geen koffie of thee.
• Het hartjesspreekuur gaat voorlopig niet door.
• De voorlichtingsavond over de bevalling/kraamtijd en borstvoeding worden voorlopig online gegeven (zie nieuwsberichten). 
• Wij beperken ons nog steeds zoveel mogelijk tot noodzakelijke zorg, pretecho’s worden in deze periode dus niet gemaakt.

Bevallen

• Poliklinisch bevallen in het Langeland ziekenhuis kan vooralsnog zonder problemen, de keus of je poliklinisch of thuis wilt bevallen is er dus nog steeds.
• Tot nader order houden alle ziekenhuizen aan, dat er naast de zorgverleners slechts één persoon bij de bevalling aanwezig mag zijn (dit geldt ook voor een thuisbevalling).
• Bij verblijf in het ziekenhuis na de bevalling mag er ook geen kraambezoek ontvangen worden.
• Momenteel is er dus geen capaciteitsprobleem in het Langeland. Toch is het verstandig om een thuisbevalling te (her)overwegen. Zorg in ieder geval dat alles hiervoor in huis is.

Kraamtijd

• Wij zullen de kraamcontroles zoveel mogelijk telefonisch doen. Wij komen wel langs voor de hielprik, maar voorafgaand aan dit huisbezoek zullen wij telefonisch contact hebben. Wij staan in nauw contact met de kraamverzorgende in deze tijd en op indicatie komen wij natuurlijk vaker langs.
• Beperk ook zelf het kraambezoek om besmetting te voorkomen. Wij vragen je in elk geval om geen bezoek te ontvangen op het moment dat wij langskomen.
• De nacontrole ongeveer zes weken na de bevalling zal voorlopig nog steeds telefonisch afgesproken worden, zodra ook deze weer op de praktijk mag plaatsvinden worden de al geplande nacontroles hierover uiteraard gebeld.

TOT SLOT
Met al deze maatregelen proberen wij de geboortezorg in Zoetermeer zo lang mogelijk probleemloos te laten verlopen. Mocht het zo zijn, dat er ook onder ons uitval zal zijn door het Coronavirus, dan hebben wij afspraken gemaakt met alle geboortezorgmedewerkers in de stad. Wij staan allemaal voor elkaar klaar om ervoor te zorgen dat onze zwangeren hier zo min mogelijk hinder van zullen ondervinden. Voor vragen zijn wij altijd telefonisch bereikbaar op de bekende nummers.