BELANGRIJK - update Coronavirus 9/5/20

❗️BELANGRIJK! Update Richtlijnen Coronavirus❗️

Zoals de meesten van jullie bekend zal zijn kunnen we gaan beginnen met de eerste verruimingen binnen de geboortezorg. Jullie zullen begrijpen dat dit in kleine stapjes moet, juist om te zorgen dat we langzaam steeds meer toe kunnen laten en niet weer stapjes terug hoeven zetten.

Gisteren hebben wij overleg gehad met elkaar en onze collega's van het Verloskundig Samenwerkingsverband Zoetermeer over hoe we de nieuwe verruiming van de coronamaatregelen kunnen toepassen in de praktijk.
Voorop staat natuurlijk dat we veilig kunnen blijven werken, zowel voor jullie als voor ons. Dit betekent, dat we goed moeten nadenken over welke stappen we nemen en met welke snelheid. Wij hebben met elkaar een schema gemaakt hoe we dit op een goede manier kunnen aanpakken en hebben hierbij zoveel mogelijk rekening gehouden met wat jullie het fijnst zouden vinden. Hieronder volgen de gemaakte afspraken, die gelden voor alle verloskundigepraktijken in Zoetermeer én het Langeland ziekenhuis:

• Vanaf maandag 11 mei mogen partners mee naar de echo's. Hierbij geldt uiteraard dat deze, net als jijzelf, geen griepklachten e.d. mag hebben. Ook moet je partner minimaal 1,5m afstand bewaren van de echoscopiste. Andere familieleden (kinderen/moeders) kunnen we helaas nog niet toelaten.
• Na 2 weken zullen we de werkbaarheid evalueren en zo mogelijk hierna uitbreiden met de mogelijkheid de partner mee te laten komen met reguliere controles of consulten in het ziekenhuis. Wij verzoeken jullie hierbij nadrukkelijk dit alleen te doen, wanneer dit echt noodzakelijk is. Maak er geen uitje van! Ieder onnodig contact is er één en willen we het liefst vermijden.
• Vanaf medio juni is het waarschijnlijk weer toegestaan een extra persoon aanwezig te laten zijn bij de poliklinische bevalling in het LangeLand ziekenhuis. Wanneer dit precies zal zijn, weten we nu nog niet en is afhankelijk van de gevolgen van bovenstaande verruiming.
• Wanneer je thuis wilt bevallen en je wilt hier graag een extra persoon bij aanwezig laten zijn, overleg dit dan met ons. Dit zal waarschijnlijk vrijwel altijd mogelijk zijn, maar wij willen i.v.m. de 1,5m regel én de verplichte assistentie van de kraamzorg hier wel afspraken over kunnen maken.
• In de loop van komende weken zullen we ook voorzichtig gaan omschakelen van telefonische intakes naar afspraken op de praktijk. Dit geldt NIET voor reeds geplande afspraken. Dus heb je al een telefonische afspraak staan, dan blijft dit ook telefonisch.
• Helaas is het niet mogelijk om echo’s die al gepland zijn te verplaatsen.
• Wij kunnen nog niet starten met hartjesspreekuur of extra echo’s op verzoek. Hier hebben we momenteel geen ruimte voor in het spreekuur. Ook kunnen wij de 1,5m ruimte in de wachtkamer niet garanderen met een inloopspreekuur.

Dit zijn de belangrijkste veranderingen en aandachtspunten voor dit moment. En natuurlijk houden wij jullie op de hoogte van alles wat nog gaat komen, dus houdt de mail, onze website en Facebookpagina goed in de gaten voor updates. We zijn heel blij dat we een klein stapje kunnen zetten richting ‘normaal’!

Hieronder nog even de aandachtspunten die voorlopig dus hetzelfde blijven:

Spreekuur

• Kom ALLEEN naar je 'gewone' controles, dus de afspraken zonder echo (partner mag echt alleen mee naar de echo-afspraken).
• Broertjes/zusjes en andere familie mogen tijdelijk niet mee naar de controles en echo's.
• Zelf niet lekker? Koorts, verkouden, hoesten? Kom dan niet en bel ons en de huisarts.
• Wij vragen jullie op tijd te komen voor de afspraak, zodat de doorstroom goed is en we geen dubbele wachtenden hebben in de wachtkamer. De controles zullen wij nog steeds doen met handschoenen aan.  
• Was bij binnenkomst je handen met zeep in de toiletruimte, papieren handdoekjes zijn aanwezig.
• Tijdelijk zijn het speelgoed, boeken en tijdschriften uit de wachtkamer gehaald. Ook is er even geen koffie of thee.
• De voorlichtingsavond over de bevalling/kraamtijd en borstvoeding worden voorlopig online gegeven (zie nieuwsberichten op de website). 
• Wij beperken ons nog steeds zoveel mogelijk tot noodzakelijke zorg, pretecho’s worden in deze periode dus niet gemaakt.

Bevallen

• Poliklinisch bevallen in het Langeland ziekenhuis kan vooralsnog zonder problemen, de keus of je poliklinisch of thuis wilt bevallen is er dus nog steeds.
• Tot nader order houden alle ziekenhuizen aan, dat er naast de zorgverleners slechts één persoon bij de bevalling aanwezig mag zijn (voor een thuisbevalling graag met ons overleggen).
• Bij verblijf in het ziekenhuis na de bevalling mag er ook geen kraambezoek ontvangen worden.
• Momenteel is er dus geen capaciteitsprobleem in het Langeland. Toch is het verstandig om een thuisbevalling te (her)overwegen. Zorg in ieder geval dat alles hiervoor in huis is.

Kraamtijd

• Wij zullen de kraamcontroles zoveel mogelijk telefonisch doen. Wij komen wel langs voor de hielprik, maar voorafgaand aan dit huisbezoek zullen wij telefonisch contact hebben. Wij staan in nauw contact met de kraamverzorgende in deze tijd en op indicatie komen wij natuurlijk vaker langs.
• Beperk ook zelf het kraambezoek om besmetting te voorkomen. Wij vragen je in elk geval om geen bezoek te ontvangen op het moment dat wij langskomen.
• De nacontrole ongeveer zes weken na de bevalling zal voorlopig nog steeds telefonisch afgesproken worden, zodra ook deze weer op de praktijk mag plaatsvinden worden de al geplande nacontroles hierover uiteraard gebeld.

TOT SLOT

Met al deze maatregelen proberen wij de geboortezorg in Zoetermeer zo lang mogelijk probleemloos te laten verlopen. Mocht het zo zijn, dat er ook onder ons uitval zal zijn door het Coronavirus, dan hebben wij afspraken gemaakt met alle geboortezorgmedewerkers in de stad. Wij staan allemaal voor elkaar klaar om ervoor te zorgen dat onze zwangeren hier zo min mogelijk hinder van zullen ondervinden. Voor vragen zijn wij altijd telefonisch bereikbaar op de bekende nummers.