BELANGRIJK - update Coronavirus 1/4/2020

❗️BELANGRIJK! Update Richtlijnen Coronavirus❗️

Half maart brachten wij jullie op de hoogte van de maatregelen die wij moesten nemen ten aanzien van het Coronavirus. Door de veranderende situatie hebben wij in de afgelopen weken ook diverse regels aan moeten scherpen en zijn er wijzigingen opgetreden. Nu 31-03-2020 bekend werd dat de aangescherpte maatregelen in ieder geval gelden t/m 28 april as. betekent dit dat ook onze zorgverlening tot die tijd nog steeds anders ingedeeld zal zijn dan jullie van ons gewend waren. 

De maatregelen die wij treffen zijn conform de adviezen vanuit onze beroepsvereniging (KNOV) en op basis van informatie vanuit het RIVM. Dit alles om een verergerende situatie rondom het Coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. In samenwerking met het Verloskundig Samenwerkings Verband VSV Zoetermeer volgen wij deze richtlijnen.

Lees onderstaande maatregelen goed door! Deze zullen in elk geval gelden t/m 28 april as. Ook vragen wij je om je e-mail en de updates op onze Website en Facebook goed in de gaten te houden. We realiseren ons dat dit verregaande maatregelen zijn. Maar op dit moment zijn ze ervoor om te zorgen dat wij de acute zorg, zoals bevallingen en spoedconsulten in de zwangerschap, de komende tijd in Zoetermeer kunnen blijven waarborgen.

Spreekuur

• Kom ALLEEN naar je afspraak, ook naar ALLE echo-afspraken. 

• Partners, broertjes/zusjes en andere familie mogen tijdelijk niet mee naar de controles en echo's. Zodra dit weer anders is horen jullie dit direct van ons.

• Zelf niet lekker? Koorts, verkouden, hoesten? Kom dan niet en bel ons en de huisarts.

• Wij houden het fysieke contact op de praktijk beperkt en zo kort mogelijk, we meten je bloeddruk en controleren je buik en de hartslag van de baby. Dit alles zullen wij doen met handschoenen aan. Vragen en instructies behandelen we telefonisch. Je wordt hiervoor gebeld in de dagen voorafgaand aan je controle, dit kan ook met een anoniem nummer zijn, dus graag opnemen als je in de gelegenheid bent. 

• Waar mogelijk zullen wij afspraken telefonisch doen, bijvoorbeeld het intakegesprek en counseling over prenataal onderzoek. We bellen je op het moment van de geplande afspraak.

• Was bij binnenkomst je handen met zeep in de toiletruimte, papieren handdoekjes zijn aanwezig.

• Tijdelijk zijn het speelgoed, boeken en tijdschriften uit de wachtkamer gehaald. Ook is er even geen koffie of thee.

• Het hartjesspreekuur gaat voorlopig niet door. De bevalavond zal 22 april as. online gegeven worden, hier ontvangen jullie later nog bericht over. Ook zullen wij ons beperken tot noodzakelijke zorg, pretecho’s worden in deze periode niet gemaakt.

Bevallen

• Poliklinisch bevallen in het Langeland ziekenhuis kan vooralsnog zonder problemen.

• Tot nader order houden alle ziekenhuizen aan, dat er naast de zorgverleners slechts één persoon bij de bevalling aanwezig mag zijn.

• Bij verblijf in het ziekenhuis na de bevalling mag er ook geen kraambezoek ontvangen worden.

• Momenteel is er dus geen capaciteitsprobleem in het Langeland. Toch is het verstandig om een thuisbevalling te (her)overwegen. Zorg in ieder geval dat alles hiervoor in huis is.

Kraamtijd

• Wij zullen de kraamcontroles zoveel mogelijk telefonisch doen. Wij komen wel langs voor de hielprik, maar voorafgaand aan dit huisbezoek zullen wij telefonisch contact hebben. Wij staan in nauw contact met de kraamverzorgende in deze tijd.

• Beperk ook zelf het kraambezoek om besmetting te voorkomen. Wij vragen je in elk geval om geen bezoek te ontvangen op het moment dat wij langskomen.

TOT SLOT

Met al deze maatregelen proberen wij de geboortezorg in Zoetermeer zo lang mogelijk probleemloos te laten verlopen. Mocht het zo zijn, dat er ook onder ons uitval zal zijn door het Coronavirus, dan hebben wij afspraken gemaakt met alle geboortezorgmedewerkers in de stad. Wij staan allemaal voor elkaar klaar om ervoor te zorgen dat onze zwangeren hier zo min mogelijk hinder van zullen ondervinden. Voor vragen zijn wij altijd telefonisch bereikbaar op de bekende nummers.