Week van de thuisbevalling

'Mijn ervaring met het Tens apparaat'

Op 31 augustus 2020 kwamen wij erachter dat wij zwanger waren en hadden al gauw, na goede verhalen te hebben gehoord, de beslissing gemaakt om het zwangerschapsavontuur in samenwerking met Embé Verloskundigen aan te gaan. Of het nou je 1e of 3e kindje is, het avontuur is en blijft spannend. De ene wandelt er fluitend doorheen en een ander ervaart wat meer ongemakken. In vergelijking met 30 jaar geleden kunnen wij vrouwen veel meer onze voorkeuren betreft de bevalling aangeven of zelfs een geboorteplan maken. En zeg eens eerlijk, wij vrouwen en keuzes maken.. dat gaat niet altijd even goed, spoedig of soepel samen.

Zelf had ik al snel de keuze gemaakt om in ieder geval geen geboorteplan te maken. Vooral omdat ik toch niet wist hoe het zou gaan lopen en mij nergens geheel aan vast wilde klampen. Na mate de weken voorbij streken werd ik toch steeds nieuwsgieriger. Wat waren nou eigenlijk de opties en mogelijkheden? Wat voor houdingen, cursussen en pijnstillingen zijn er zoal? Ondanks dat ik mijn plan geheel open wilde laten, was ik van 1 ding geheel zeker. Ik wilde de bevalling zo ontspannen mogelijk ervaren en er, voor zover dat zou gaan lukken, van kunnen 'genieten'. Want wat we allemaal weten, een bevalling kan zeer doen..... Of dit nou gedurende 10 minuten is of een aantal uur. We zetten ten slotte een prachtig klein wondertje op de wereld en dat gaat helaas niet zonder slag of stoot. Wel is het een gebeurtenis die je altijd bij zult blijven en niet meer zult vergeten.

Na mij te hebben ingelezen in de diverse pijnstillingen met medicatie en de behorende voor- en nadelen, kwam ik er al gauw achter dat dat eigenlijk niet hetgene was waar ik direct mijn zinnen op wilde zetten. Er zaten voor de kleine toch meer nadelen of consequenties aan vast dan dat ik dacht, iets waar ik me persoonlijk niet prettig bij voelde. Uiteraard wel in mijn achterhoofd dat als het écht niet meer zou gaan, ik altijd nog een keuze zou kunnen maken. Wat mij echter wel direct aansprak en nóg nieuwsgieriger maakte, was het Tens apparaat. Een apparaat waarbij er 4 plakkers (elektroden) op de rug geplaatst worden waarmee je zelf aan de hand van een soort afstandsbediening, vanaf het moment dat je voorweeën zijn begonnen, weeën mee op kunt vangen door middel van de kleine 'schokjes' die je doen afleiden maar die er tegelijkertijd ook voor zorgen dat daardoor de pijn van een wee te behappen is. Én daarnaast, je kindje zou er helemaal niks van hebben of voelen. Ideaal! Of je dit nou met een thuisbevalling wilt gebruiken, of in het ziekenhuis... Het kan allemaal! Al snel had ik toen besloten, dat hoe het ook zou lopen.. het Tens apparaat wilde ik op zeker gaan proberen! Baat 't niet dan schaadt 't niet.

Op 10 mei 2021 is onze kleine meid Senna geboren met een lengte van 49 cm en 3944 gram en met trots kan ik zeggen.. Een mooie bevalling zonder enige vorm van pijnstilling met medicatie! Het Tens apparaat was mijn beste vriend gedurende alle centimeters ontsluiting, gewone weeën en persweeën. Hij heeft mij volledig door de bevalling van 16 uur geholpen en door deze ervaring kan ik hem absoluut aan iedere vrouw aanbevelen! Ondanks dat mijn bevalling soepel begon en wat pittiger werd bij de eindstreep met de welbekende knip en vacuümpomp, heb ik geen enkel moment aan een andere vorm van pijnstilling gedacht. Ik kon zelf mijn weeën opvangen door meer de focus te leggen op de schokjes van de elektroden. Hierdoor voelde ik de pijn van de wee geheel anders en kon ik mezelf voor 100% focussen op mijn ademhaling tijdens de wee. Ondanks dat het achteraf gezien een vrij pittige bevalling was had mijn bevalling niet beter kunnen verlopen. Ik had maar 1 plan, ontspannen tijdens mijn bevalling en dat plan is geslaagd! Ik kijk dan ook met een grote glimlach terug op de bevalling en als ik het in de toekomst nogmaals een keer over mag doen sta ik vooraan in de rij met mijn Tens apparaat!