Week van de thuisbevalling

Cliëntervaringen met een thuisbevalling

-- Claudia -- 

Tijdens mijn eerste zwangerschap begon ik op een gegeven moment na te denken over de bevalling en waar ik zou willen bevallen. Voor mij is het heel belangrijk om mijzelf fijn te voelen in een bepaalde omgeving, ik ben namelijk gevoelig voor de sfeer en uitstraling die een omgeving heeft. Om die reden ben ik ongeveer halverwege de zwangerschap naar een rondleiding in het ziekenhuis gegaan, om te zien hoe ik mijzelf daarbij voelde en te weten waar de bevalling zou plaatsvinden als ik voor het ziekenhuis zou kiezen. Al toen we op de verlosafdeling rondliepen wist ik eigenlijk al dat ik liever niet in het ziekenhuis wilde bevallen. De kamers waren namelijk redelijk steriel en weinig sfeervol, wat voor mij niet bevorderlijk zou zijn om mij goed te kunnen ontspannen. Het blijft toch een ziekenhuis. Bevallen doe je natuurlijk (liever) niet alleen.
Mijn vriend Remco vond het best wel spannend en had zo zijn twijfels bij een eventuele thuisbevalling. ‘Al die troep in huis’ en ‘stel we moeten alsnog naar het ziekenhuis’. Remco heeft zelfs tijdens een van de controles aan Tamara gevraagd of zij als verloskundige niet een voorkeur had voor een ziekenhuis of een thuisbevalling. Eerst was het antwoord nee, dat maakt ons echt niet uit en het is allebei veilig. Daarna, toen we nog even verder hebben gepraat, zei Tamara: Als je thuis goed kan ontspannen, dan zou ik voor thuis kiezen. In het ziekenhuis zijn toch andere bacteriën e.d. die je thuis niet hebt en daarbij hoef je niet meteen met zo’n kleintje vanuit het ziekenhuis weer naar huis vlak na de geboorte. Dan ben je al lekker thuis, heb je je eigen bed en kan je doen en laten wat je wil.
Remco vond het een lastigere keuze dan ikzelf, daarom hebben we afgesproken, we gaan in principe naar het ziekenhuis, tenzij het thuis gewoon goed gaat/fijn is. Ik vond het namelijk belangrijk dat hij ook zo ontspannen mogelijk zou zijn, aangezien dat ook effect zou hebben op mij.
Het ging uiteindelijk zo goed, dat ik inderdaad thuis ben bevallen van ons dochtertje Lauren. En wat is het fijn om dan gelijk thuis te zijn, in je eigen bed, lekker onder je eigen douche. En echt, de ‘troep’ die een thuisbevalling met zich meebrengt valt echt reuze mee, dit wordt netjes opgevangen en opgeruimd. En mocht het nodig zijn, je kan altijd nog naar het ziekenhuis. Het allerbelangrijkste is echt dat je goed kan ontspannen tijdens de bevalling. Proberen op jezelf en de baby te focussen en in je eigen bubbel te komen. Ondertussen hebben wij in maart van dit jaar ons tweede dochtertje mogen verwelkomen, ook zij is thuis (in bad) geboren. Ik zou een thuisbevalling echt aan iedereen aanraden, mits je natuurlijk thuis goed kan ontspannen.
Mochten wij in de toekomst nog een derde baby verwachten, dan zal ik zeker weer kiezen om thuis te bevallen!

 

-- Anoniem --