13 weken echo

Sinds 1 september 2021 kun je als zwangere in Nederland kiezen voor het laten uitvoeren van de 13 weken echo. Tijdens de 13 weken echo wordt er gekeken of jullie kind lichamelijke afwijkingen heeft. De uitslag ontvang je direct na afloop van de echo. 

De 13 weken echo lijkt erg op de al veel langer bestaande en meer bekende 20 weken echo. Bij de 20 weken echo is het kind al verder ontwikkeld waardoor er tijdens die echo meer afwijkingen opgespoord kunnen worden. Door middel van een echo kan dus helaas niet alles gezien worden, een goede uitslag is dan ook geen garantie op een gezond kind. 
Bij ongeveer 5 op de 100 ongeboren kinderen wordt iets afwijkends gezien, je kunt dan kiezen voor vervolgonderzoek om meer duidelijkheid te krijgen. Indien gewenst verwijzen wij je/jullie naar het centrum voor prenatale diagnostiek (LUMC). 

De 13 weken echo wordt op dit moment alleen nog in studieverband aangeboden, de zogenaamde IMITAS studie. Deze studie onderzoekt de voor- en nadelen van de 13 weken echo. Dit betekent ook dat je bij deelname een toestemmingsformulier zult moeten ondertekenen.

De 13 weken echo wordt bij ons op de praktijk door onze vaste echoscopiste Susan gemaakt. De echo vindt plaats tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. Na het intakegesprek zullen wij hier, indien gewenst, een afspraak voor inplannen.