Anticonceptie

Het is belangrijk om, indien nodig, na te denken over anticonceptie. Wij kunnen anticonceptie voorschrijven, zoals een pil of nuvaring, maar je kunt bij ons ook terecht voor het plaatsen/verwijderen van een spiraal. 

Soms kun je best een beetje verdwalen in alle opties en mogelijkheden die er zijn. Wil je hormoonhoudende anticonceptie of juist liever niet? Wil je dagelijks of maandelijks ergens aan moeten denken of heb je er liever voor een aantal maanden/jaren geen omkijken naar? Heb je nog een kinderwens op korte termijn, op lange termijn of is je gezin compleet? Dit zijn belangrijke vragen om jezelf te stellen als je nadenkt over anticonceptie. Maar ook dan kan de uiteindelijke keus best lastig zijn, wij helpen je graag!

Als je bij ons onder zorg bent komt anticonceptie in de zwangerschap al aan bod tijdens de centering pregnancy bijeenkomsten. Na de geboorte van jullie kind komen wij ook een aantal keer bij jullie thuis langs. Tijdens een van deze huisbezoeken kaarten wij ook het onderwerp anticonceptie aan en sturen je na afloop een e-mail met uitgebreide informatie over alle vormen van anticonceptie. Bij interesse ontvang je van ons ook de uitgebreide informatie over alle soorten spiralen en hoe het bestellen en plaatsen hiervan bij ons op de praktijk in zijn werk gaat. 
Ongeveer zes weken na de bevalling kom je nog een keer langs op de praktijk, ook dan is anticonceptie weer onderwerp van gesprek. Indien gewenst kunnen we dan ook direct een afspraak maken voor het plaatsen van een spiraal of een recept voor je uitschrijven.

Informatie over anticonceptie is altijd gratis en valt onder de basisverzekering voor verloskundige zorg. Ben je jonger dan 21 jaar? De kosten van de anticonceptie zelf en het eventueel plaatsen/verwijderen hiervan worden dan volledig vergoed uit je basisverzekering. Indien je ouder dan 21 jaar bent wordt anticonceptie soms vergoed vanuit een aanvullende verzekering, kijk dit zelf even na op je zorgpolis. 

Anticonceptieconsult

Wil je uitgebreider bekijken welke anticonceptie écht goed bij jou (en je gezin) past? Dan bieden wij binnen de praktijk ook een anticonceptieconsult aan bij onze verloskundigen Sandra of Suzanne. Zij hebben zich extra geschoold in het informeren, adviseren en voorschrijven van anticonceptie en kunnen daarnaast ook een spiraal verwijderen of plaatsen. Dit consult kost €30,- en wordt meestal niet vergoedt door de zorgverzekering. Je kunt per pin of contant betalen. 
Weet je al welke vorm van anticonceptie je wenst? Dan kun je ook zonder anticonceptieconsult een afspraak bij ons inplannen voor het plaatsen/verwijderen van een spiraal.

Echo controle spiraal

Zes weken na het plaatsen van een spiraal bieden wij altijd de mogelijkheid tot een nacontrole aan. Deze nacontrole is bedoeld om te bespreken hoe je tot dan toe het spiraal ervaart, maar ook om te controleren of het spiraal nog op de juiste plek zit. Dit kunnen we doen door met een eendenbek te kijken of de draadjes op de juiste plek zitten, daarmee kun je controleren dat het spiraal in ieder geval niet verloren is. De kosten hiervoor bedragen €15,- en kun je contant of per pin afrekenen.
We kunnen echter ook een (inwendige) echo maken waarmee we niet alleen kunnen controleren of het spiraal nog in je baarmoeder zit, maar ook of het zich op de juiste plek in je baarmoeder bevindt. De kosten hiervoor bedragen €30,- en kun je contact of per pin afrekenen.

Ook als je je spiraal niet bij ons hebt laten plaatsen ben je welkom voor een nacontrole! Niet alle huisartsen hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om een echo te maken ter controle en sturen je dan vaak door naar de gynaecoloog. Deze kosten liggen echter veel hoger, weet dat je dan altijd contact met ons kan opnemen voor het inplannen van een nacontrole. 

Afspraak maken

Uiteindelijk maakt het ons niet uit welke vorm van anticonceptie je kiest, als die maar bij jou/jullie past! Meer informatie of afspraak maken? Bel ons vrijblijvend op 079-3418798 of stuur een e-mail naar info@embe-verloskundigen.nl. 

NB: binnenkort starten wij ook met het plaatsen en verwijderen van het implanon!