Geboorteaangifte

Binnen drie dagen na de geboorte moet jullie kind aangegeven worden bij de gemeente waarin de geboorte heeft plaatsgevonden. De geboorteaangifte dient drie dagen na de geboorte van jullie kind gedaan te zijn (geboortedag telt niet mee) en is kosteloos. Bij de gemeente Zoetermeer kun je kiezen uit twee mogelijkheden.

Online doorgeven

Via de website van gemeente Zoetermeer kun je online de geboorte van jullie kind doorgeven. Dit kan alleen online als je de juridische ouder bent en de Nederlandse nationaliteit hebt. In alle andere gevallen moet je een afspraak maken voor de geboorteaangifte.

Afspraak op het gemeentehuis

In sommige situaties kun je de geboorte van jullie kindje niet online doorgeven en moet je langsgaan op het gemeentehuis, dit kan alleen op afspraak. Als je het gewoon leuker vindt om langs te gaan mag dat natuurlijk ook! Een afspraak voor de gemeente Zoetermeer kun je hier inplannen. 

Meestal wordt het kind door de vader aangegeven, maar dit mag ook door iemand anders gedaan worden die bij de bevalling aanwezig is geweest.
Het is belangrijk om een geldig identiteitsbewijs mee te nemen en eventueel jullie trouwboekje. Zijn jullie niet getrouwd en hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Vergeet dan niet de erkenningsakte van het ongeboren kind (en eventueel de akte van naamskeuze) mee te nemen naar het gemeentehuis. 

Meer informatie kun je vinden op de website van gemeente Zoetermeer en Rijksoverheid.