Centering pregnancy

Wij bieden in onze praktijk de mogelijkheid aan alle zwangeren om deel te nemen aan centering pregnancy. Centering pregnancy bestaat sinds 2010 in Nederland en wordt in steeds meer praktijken aangeboden. In januari 2022 zijn wij als enige praktijk in Zoetermeer ook gestart met het aanbieden hiervan.

Centering pregnancy is een programma dat medische controles combineert met alle informatie rondom zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Er wordt ook veel aandacht besteed aan de transitie naar het ouderschap van één kind of uitbreiding van het gezin met meerdere kinderen. Daarnaast kun je al je vragen stellen en ervaringen delen met zwangeren die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.

In totaal bevat dit programma 17 uur meer zorg dan de individuele zorg die je anders ontvangt bij de verloskundige. Het programma start rond 12 weken zwangerschap en eindigt rond 36 weken zwangerschap. Daarvoor en daarna ontvang je individuele zwangerschapscontroles.

Uit groot onderzoek is gebleken dat dit programma ook betere gezondheidsuitkomsten biedt. We zien bijvoorbeeld minder vroeggeboortes, minder vaak een te laag geboortegewicht en minder ziekenhuisopnames van het kind na de geboorte. Ook zien we in deze groep minder vaak inleidingen, behoefte aan pijnstilling tijdens de bevalling en keizersnedes. Daarnaast zijn zwangeren die dit programma hebben gevolgd positiever over de ontvangen zorg ten opzichte van zwangeren die het individuele programma gevolgd hebben.

Voor wie?

Iedere zwangere mag aan dit programma deelnemen, belangrijk is wel dat je (voor nu) de Nederlandse taal beheerst. In totaal bestaat het programma uit tien bijeenkomsten van twee uur. Naarmate de zwangerschap vordert zullen de bijeenkomsten frequenter plaatsvinden en de laatste bijeenkomst vindt plaats na de geboorte van de baby.

De data en tijden staan iedere keer bij de start van het programma vast. Partners en kind(eren) zijn iedere bijeenkomst de eerste 30 minuten welkom, bij twee bijeenkomsten zijn partners uitgenodigd voor de gehele bijeenkomst.
Indien er om wat voor reden dan ook meer (medische) controles nodig zijn worden deze natuurlijk altijd ingepland bovenop dit programma. Ook echo's zullen los naast dit programma ingepland worden.

De keuze voor welke vorm van zorg je wilt ontvangen is helemaal aan jou/jullie. Bij de intake rond acht weken zwangerschap zullen wij hier ook meer informatie over geven.
Al enthousiast voor je geplande intake bij ons? Meldt het ons dan direct bij je aanmelding dan zetten wij je/jullie alvast op de lijst!

Meer informatie kun je ook nog lezen op de website van  CenteringZorg .