Borstvoeding

In de zwangerschap zullen jullie gaan nadenken over de keuze tussen borst- en flesvoeding. Misschien heb je altijd al een duidelijke voorkeur gehad en misschien heb je nog helemaal geen idee. Ons advies is om er veel over te lezen en wij kunnen het uitgebreid met jullie bespreken. Wij houden met regelmaat voorlichtingsavonden rondom borstvoeding.

Wat de keuze ook wordt, het is in ieder geval belangrijk dat het jullie eigen keuze is. Wij stimuleren het geven van borstvoeding, maar zullen ook de keuze voor flesvoeding respecteren.

De voordelen van borstvoeding

Het is bekend dat borstvoeding de beste voeding voor baby’s is en veel voordelen heeft. De moedermelk bevat alle waardevolle voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen in de eerste zes maanden. Ook beschermt borstvoeding tegen ziekten doordat het veel afweerstoffen bevat. Vooral de melk die moeders in de eerste paar dagen na de geboorte produceren, het colostrum, bevat grote hoeveelheden stoffen die beschermen tegen ziekten. Hoe langer de baby borstvoeding krijgt, hoe beter. Het effect ervan is optimaal bij het geven van tenminste zes maanden borstvoeding. Iedere maand langer zal het effect nog meer versterken.

De voordelen van borstvoeding voor het kind:

 • De samenstelling van de melk past zich vanzelf aan naar de leeftijd en behoeften van de baby;
 • Het verkleint de kans op een lage bloedsuikerspiegel na de geboorte;
 • Te vroeg geboren kindjes en zieke zuigelingen doen het beter op borstvoeding;
 • Het verkleint de kans op wiegendood;
 • Het zorgt voor een goede ontwikkeling van het immuunsysteem;
 • Het werkt preventief tegen allergieën;
 • Minder infecties aan oren, luchtwegen en blaas;
 • Het geeft bescherming tegen o.a. suikerziekte en verkleint de kans op overgewicht;
 • Het zorgt voor een betere cognitieve ontwikkeling (IQ 5 à 10 hoger);
 • Het zorgt voor een betere ontwikkeling van de kaken, het gebit en de spraak;
 • Het verkleint de kans op hoge bloeddruk;
 • Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd.

De voordelen van borstvoeding voor de moeder:

Ook voor de moeder heeft het geven van borstvoeding een aantal voordelen. Zo beperkt het geven van borstvoeding het bloedverlies bij de moeder direct na de bevalling, waardoor er ook minder snel sprake is van een ijzergebrek. Het geven van borstvoeding maakt het makkelijker om na de bevalling weer op gewicht te komen. Verder hebben vrouwen die borstvoeding geven minder kans op borstkanker, eierstokkanker en baarmoederkanker vóór de overgang en minder kans op botontkalking.

Ook biedt het geven van borstvoeding een aantal praktische voordelen. Zo is de voeding gratis, is het altijd beschikbaar, altijd op de juiste temperatuur en altijd hygiënisch. Bovendien zorgt het geven van borstvoeding voor de ontwikkeling van een goede band tussen moeder en kind.

Tijd en goede begeleiding

Wat als een nadeel ervaren kan worden is dat het de eerste paar dagen na de bevalling veel tijd en goede begeleiding vereist om de melkproductie op gang te brengen en de baby vaak en zorgvuldig aan te leggen. Ook hebben sommige vrouwen last van gevoelige tepels, waardoor het geven van borstvoeding in het begin soms pijnlijk kan zijn. De kraamverzorgende, de verloskundige en eventueel een lactatiekundige zullen je met dit alles helpen. Een goede voorbereiding en weten wat je kunt verwachten is fijn. Zo weten we dat de meeste opstartproblemen aan het einde van de kraamweek voorbij zullen zijn.

Wanneer je borstvoeding geeft is het raadzaam om een babyweegschaal in huis te hebben om het gewicht van jullie kind nauwgezet in de gaten te kunnen houden. Daarnaast kan het soms nodig zijn om een borstkolf te huren, dit kan via PKZ kraamzorg  en verschillende thuiszorgwinkels .

De rol van de partner

Ook de partner kan een belangrijke rol spelen bij het geven van borstvoeding. Het is belangrijk dat je als partner achter de keuze staat om borstvoeding te geven. Zo kun je meedenken rondom de keuzes die soms gemaakt moeten worden zoals stoppen of doorgaan. Veel vrouwen hechten hierbij veel waarde aan de mening van hun partner. Verder is het altijd fijn om er gewoon bij te zijn, te (leren) helpen met aanleggen en ook mentale ondersteuning te geven door aandacht te geven, gerust te stellen en waardering uit te spreken.

Meer informatie over borstvoeding is te vinden op de website van het voedingscentrum of van de samenwerkende borstvoedingsorganisaties .

Flesvoeding

De beste voeding voor je baby is borstvoeding, maar als je geen borstvoeding kan of wilt geven, is flesvoeding een goed alternatief. Het maakt niet zoveel uit welk merk voeding je kiest. De samenstelling van flesvoeding is vastgelegd in de Warenwet, waardoor de merken nauwelijks van elkaar verschillen als het gaat om de gehaltes van verschillende voedingsstoffen. Wel zijn er speciale flesvoedingen voor kindjes die erg hongerig zijn of veel spugen. Overleg altijd eerst met het consultatiebureau als je wil overstappen op andere voeding.

Er zijn verschillende modellen flessen en spenen. Qua speen heeft elk kindje zijn eigen voorkeur en het kan dan ook nodig zijn verschillende spenen uit te proberen. Volg voor het klaarmaken van de fles altijd de instructies op de verpakking en let er op dat dit hygiënisch gebeurt. Was je handen en zorg ervoor dat de flessen en spenen zijn uitgekookt.

Neem je baby tijdens het voeden op schoot, lichamelijk contact tijdens het voeden is erg belangrijk.