Kraamtijd

Een emotionele, gezellige en drukke tijd!
Veel visite, aandacht en cadeautjes, maar vaak ook lichamelijke klachten door de bevalling. De hormonen gaan de eerste dagen flink op en neer, wat ervoor kan zorgen dat je emotioneel en/of prikkelbaar wordt. Ook moet je de bevalling nog verwerken. Daarbij komt de grootste verandering in je leven: de zorg en verantwoordelijkheid voor jullie kind.
De kraamverzorgende is er om jullie in deze eerste week vertrouwen en kennis mee te geven. Zij leert jullie alles wat je weten moet over de zorg die een pasgeborene nodig heeft en neemt tussendoor ook contact op met ons wanneer er problemen zijn. Ook zorgt zij dat het huishouden doordraait en verzorgt de visite.

Thuisvisites

Wij komen in de eerste week na de bevalling meermaals bij jullie thuis langs. De kraamverzorgende is dagelijks onze oren en ogen, maar uiteindelijk hebben wij als verloskundigen de eindverantwoordelijkheid voor het welzijn van moeder en kind. Naast de controle van je bloeddruk en eventuele hechtingen valt er natuurlijk genoeg te bespreken! Hoe kijken jullie terug op de bevalling? Hoe zijn de eerste dagen en nachten thuis gegaan? Hoe verloopt de voeding? Ervaar je angsten of onzekerheden? 
Bij jullie kindje voeren wij, indien gewenst, de hielprik uit en sturen wij deze voor jullie op. Daarnaast houden we goed in de gaten of er geen sprake is van geelzucht en of jullie kindje voldoende groeit. 

Aan het eind van de kraamweek bespreken we het fysiek en emotioneel herstel, kaarten we anticonceptie aan, bespreken we wat jullie kunnen verwachten in de komende periode en beantwoorden we al jullie vragen. De thuisvisites en het telefonisch contact sluiten we pas af als alles goed loopt, maar weet dat je ons in de eerste zes weken na de bevalling nog voor van alles mag en kan benaderen!
We denken graag met jullie mee over het gedrag van jullie kindje en de borst- of flesvoeding. Maar ook als je je zorgen maakt over de hoeveelheid bloedverlies, hechtingen verwijderd wilt hebben of je zorgen maakt over je emotionele gesteldheid staan wij je graag te woord en komen wij extra langs indien nodig!

Na ongeveer zes weken nodigen wij jullie uit voor de nacontrole bij ons op de praktijk en sluiten wij de zorg af. 

NB: het kan handig zijn om tijdens de kraamweek een douchekruk en bedsteun in huis te hebben, deze kan je huren via verschillende thuiszorgwinkels.