Vervolgafspraken

In de zwangerschap kom je een aantal keer op controle, gemiddeld twaalf tot veertien keer. Dit is natuurlijk afhankelijk van het verloop van de zwangerschap. Naarmate je zwangerschap vordert kom je steeds vaker, in de laatste maand is dit iedere week.

Tijdens deze controles meten we altijd je bloeddruk, we meten de groei van je baarmoeder en luisteren naar het hartje van de baby. Een aantal keer wordt je ook gewogen. Je ijzergehalte en bloedsuiker worden rond de 28e week bepaald met een vingerprik. Als er aanvullende (bloed)onderzoeken nodig zijn, bespreken we dit en vullen het in op je persoonlijk zorgpad. Hierdoor weet je altijd waar je aan toe bent.

Advies op maat

Ook geven we voorlichting, bijvoorbeeld over borst- of flesvoeding, voorbereiden op de bevalling, mogelijkheden voor pijnstilling en leven voelen. Indien gewenst bespreken we een geboorteplan of helpen met deze in te vullen. In de laatste maand worden de belinstructies voor de bevalling besproken.

En altijd komen je eigen vragen en wensen aan bod. Kortom, we kijken of de zwangerschap verloopt zoals verwacht en of we de zorg moeten aanpassen. Mocht het nodig zijn verwijzen we jullie naar andere zorgverleners, zoals de gynaecoloog, kinderarts of huisarts. 

Het kan ook nodig zijn advies in te winnen bij een diëtiste. Wij werken nauw samen met Marije van Loon-Langen van Dieet is topsport . Je kunt bij haar terecht als je alleen een voedingsadvies wilt of liever niet teveel wilt aankomen in de zwangerschap, maar zij biedt ook begeleiding bij zwangerschapssuiker.