Eerste afspraak

De eerste afspraak noemen we ook wel het intakegesprek en zal rond 8 weken zwangerschap plaatsvinden. Dit intakegesprek is de eerste kennismaking en duurt ongeveer een uur. We vertellen je over de praktijk en onze werkwijze en zullen wat controles uitvoeren zoals het meten van je bloeddruk. Maar we willen vooral jou/jullie graag leren kennen! Wat zijn je verwachtingen, wensen, onzekerheden en vragen? Wat is je achtergrond, jouw en jullie verhaal?

Bij je aanmelding ontvang je van ons een vragenlijst om in te vullen en die nemen we tijdens deze eerste afspraak samen door. Met elkaar bepalen we vervolgens het zorgpad voor de rest van je zwangerschap. Van welke echo's, onderzoeken en controles wens je gebruik te maken? Naast de standaardonderzoeken is er bij ons dus veel ruimte voor persoonlijke afspraken en wensen. En natuurlijk kan dit zorgpad de gehele zwangerschap bijgesteld en aangepast worden!
We vinden het erg belangrijk dat je zelf aangeeft wat belangrijk voor jou/jullie is en waar onze specifieke aandacht moet liggen, juist naast de standaardcontroles!

En verder...

  • Geven we informatie over gezond zwanger zijn, leefgewoontes, beweging en voeding. Ook je sociale situatie is van belang, dus je werkomgeving, huisvesting en financiën kunnen aan bod komen.
  • We bespreken, indien gewenst, de mogelijkheden voor prenatale screening
  • We bespreken welke vorm van zorg je wenst te ontvangen, reguliere afspraken of deelname aan het centering pregnancy programma. 
  • Je krijgt een labformulier mee om bloed af te laten nemen wat getest wordt op onder andere je bloedgroep, infectieziektes, ijzer, glucose en vitamine D.
  • En tot slot plannen we de volgende afspraak in!

NB: tijdens de eerste afspraak kunnen we nog niet naar het hartje van jullie kindje luisteren. De hartslag van het kindje kun je tot 12 weken zwangerschap alleen tijdens een echo zien/horen. Later in de zwangerschap zullen we elke controle naar het hartje luisteren en vanaf 12 weken zwangerschap kun je ook wekelijks gebruik maken van ons hartjesspreekuur.