Wat te regelen

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen tijdens de eerste zestien weken van hun zwangerschap. In de urine bevind zich het vruchtbaarheidshormoon hCG. In de eerste zestien weken van de zwangerschap is de productie van het hCG hormoon zo groot, dat een deel weer via de urine wordt afgevoerd. Het hormoon hCG dient als grondstof voor de productie van het medicijn Pregnyl®, dat andere vrouwen helpt zwanger te worden.

Als deelneemster aan Moeders voor Moeders help je dus om een kinderwens van andere (aanstaande) ouders in vervulling te laten gaan. Je kunt je aanmelden vanaf het moment dat je een positieve zwangerschapstest hebt tot en met de elfde week van de zwangerschap. Lees meer op de website van moeders voor moeders of bel 088 - 278 0000.

Kraamzorg

Het regelen van kraamzorg is niet verplicht, maar wij raden dit wel aan omdat wij binnen iedere gezinssituatie voordelen zien. De kraamverzorgende zorgt ervoor dat je in de eerste week na de bevalling veel hulp krijgt bij, en informatie over, de verzorging van jullie kindje. Maar wat vooral belangrijk is, is dat er een deskundige in huis is die problemen tijdig kan signaleren en daarmee erger kan voorkomen. De kraamverzorgende staat ook altijd in nauw contact met ons als verloskundigen.

Kraamzorg wordt geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de verzekering, afhankelijk van je polis. Je kunt kiezen uit verschillende zorgpakketten, variërend van 24 uur (minimumpakket) tot 49 uur (basispakket), verdeeld over gemiddeld acht dagen. Op indicatie kan de kraamverzorgende meer uren per dag kraamzorg leveren of nog twee dagen langer blijven. Indien dit van toepassing is zullen wij dit altijd met jullie bespreken. 

Wij werken binnen het VSV Zoetermeer nauw samen met twee kraamzorgorganisaties; PKZ Kraamzorg en de Kraamvogel. Je kunt ook kraamzorg afnemen bij een ZZP'er of bij een andere kraamzorgorganisatie die zorg levert binnen de regio. 

Wij raden aan de kraamzorg vroeg in de zwangerschap te regelen, het liefst voor zestien weken. Kraamzorgorganisaties en ZZP'er zitten snel vol en het zou zonde zijn als je niet bij de organisatie van je voorkeur terecht kunt. 

Erkenning en ouderlijk gezag

Als je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, kan het handig zijn de erkenning van het ongeboren kind te regelen bij de gemeente. Je kunt in een akte van erkenning vast laten leggen wie de andere ouder van de baby is (de erkenner) en welke achternaam jullie kind krijgt. De andere ouder is vanaf dat moment ook verplicht om voor jullie kind te zorgen.
Het laten opmaken van een akte van erkenning is gratis en kun je bij iedere gemeente in Nederland aanvragen met een geldig legitimatiebewijs. Wij adviseren je dit voor 24 weken zwangerschap te regelen. Voor de gemeente Zoetermeer kun je hier een afspraak inplannen. 

Sinds 1 januari 2023 heeft de erkenner automatisch ouderlijk gezag samen met de moeder, dit hoeft niet meer apart aangevraagd te worden. Door het ouderlijk gezag mag je beslissingen maken over de opvoeding en verzorging van jullie (minderjarige) kind. 

Kraampakket

Via de verzekering kun je een kraampakket aanvragen. Veelal wordt dit vergoedt vanuit de basisverzekering. Je kunt ook kant en klaar kraampakketten kopen of het zelf samenstellen. De inhoud van het kraampakket gebruik je zowel voor een thuisbevalling als voor een ziekenhuisbevalling en is dus altijd handig om op tijd aan te vragen zodat het in ieder geval voor de 37e week van de zwangerschap in huis is. 

Zwangerschapscursus

Naast de reguliere voorbereiding op de bevalling tijdens de controles of centering pregnancy raden wij jullie ook aan deel te nemen aan extra vormen van voorbereiding op de bevalling en kraamperiode. Denk hierbij aan het bijwonen van onze informatieavond over de bevalling en kraamtijd en het volgen van een zwangerschapscursus. 
Het is belangrijk dat je een cursus kiest die bij jullie past. Wil je je voornamelijk alleen voorbereiden of kies je bijvoorbeeld voor een cursus inclusief partnerbijeenkomsten? Wil je actief bezig zijn of liever alleen luisteren? Wil je er een hele dag aan besteden of meerdere bijeenkomsten van een aantal uur? Wij hebben goede ervaringen met onderstaande cursussen, neem gerust eens een kijkje!

PowerMama Gym Zoetermeer

Maliva Yoga

Parentus

Samen Bevallen

Birth & Balance - hypnobirthing

Eendaagse Geboorte Academie