Saturatiemeting pasgeborene

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 180.000 kinderen geboren, 1.250 van deze kinderen wordt geboren met een hartafwijking. De meeste van deze hartafwijkingen zijn goed behandelbaar, vaak door middel van een operatie. Door middel van een saturatiemeting kort na de geboorte en op een van de eerste dagen daarna kunnen we het zuurstofgehalte in het bloed van jullie kind meten. Een te laag zuurstofgehalte kan wijzen op een hartafwijking en/of een ander probleem, zoals een infectie. 

Voor de saturatiemeting plaatsen we een bandje om een hand en om een voet van jullie kind en het apparaat meet vervolgens het zuurstofgehalte. Het onderzoek is pijnloos en kan gewoon plaatsvinden terwijl jullie kind in bed of op schoot ligt. Indien de waardes goed zijn doen we verder niets, bij afwijkende waardes zullen wij in overleg met jullie contact opnemen met de kinderarts voor verder onderzoek.

Tijdens de zwangerschapscontroles bespreken we bovenstaand met jullie en ontvangen jullie een mail met uitgebreide informatie. Het uitvoeren van de saturatiemeting is niet verplicht en we zullen altijd toestemming aan jullie vragen voordat het onderzoek wordt uitgevoerd.