Plaats van bevallen

In Nederland hebben we een uniek systeem: een gezonde zwangere mag kiezen of ze haar kind thuis of in het ziekenhuis ter wereld brengt. Het belangrijkste is dat je bevalt op een plaats waar jij (en je partner) je veilig voelt. Sommige zwangeren weten al heel snel waar ze willen bevallen, anderen twijfelen tot op het laatste moment. Het voordeel van de regio Zoetermeer is dat het Lange Land Ziekenhuis centraal ligt en er daardoor een korte reistijd is. Hierdoor kun je ook als je al wat verder in de bevalling gevorderd bent nog een keuze maken waar je wilt bevallen. 

Thuis bevallen

Tijdens de bevalling zal een kraamverzorgende van het kraamzorgbureau waarbij jij je hebt aangemeld ons assisteren. Zorg dat je een compleet kraampakket in huis hebt en je bed vanaf 37 weken op klossen staat. Een kraampakket kun je vaak (gratis) aanvragen bij je zorgverzekering en klossen kun je huren bij thuiszorgwinkels

Indien er sprake is van een verhoogd risico of een medische indicatie, bijvoorbeeld naar aanleiding van een vorige bevalling, en het daarom niet veilig is om thuis te bevallen, zullen wij dit altijd met je bespreken. 

Poliklinisch bevallen

Wanneer je poliklinisch wil bevallen dan begeleiden wij de geboorte in het Lange Land Ziekenhuis. Samen met jullie zullen we in de zwangerschap of tijdens de bevalling afstemmen wanneer het een goed moment is om richting het ziekenhuis te vertrekken. Tijdens de bevalling zal een kraamverzorgende (indien je aangemeld bent bij een kraamzorgbureau dat aangesloten is bij het VSV ) of een verpleegkundige van het ziekenhuis ons assisteren. 
Aanmelden voor een poliklinische bevalling is niet nodig. Mogelijk worden niet alle kosten vergoed vanuit de zorgverzekering en moet je een eigen bijdrage betalen.

Wanneer je erover denkt om in een ander ziekenhuis te bevallen bespreek dit dan met ons op het spreekuur. Samen met jou kunnen wij de mogelijkheden bespreken.

Medische indicatie

Soms is het noodzakelijk om onder leiding van de gynaecoloog te bevallen. Soms weet je dit al in de zwangerschap en soms dragen wij de zorg over tijdens de bevalling. In beide situaties zullen wij ervoor zorgen dat jouw dossier en persoonlijke wensen en verwachtingen zorgvuldig worden overgedragen aan het medisch personeel. 

Meer lezen over de plaats van bevallen, kijk dan op  deverloskundige.nl .