Zwangerschap

Aanmelden

Je kunt je het beste voor de 7e zwangerschapsweek bij ons aanmelden. Dit kan telefonisch, maar je kunt je ook  online aanmelden . Je wordt dan teruggebeld door de assistente. Tijdens het telefoongesprek wordt ook een afspraak gemaakt voor een eerste echo bij ongeveer 8 weken, indien je dit wenst. De assistente stuurt je direct een mail toe met belangrijke informatie en tips voor de eerste weken van je zwangerschap.

De eerste controle vindt plaats tussen 8 en 10 weken. Vóór deze afspraak vragen wij je om een uitgebreide vragenlijst in te vullen over je gezondheid, die van je partner en jullie directe familieleden en over eventuele eerdere zwangerschappen. Wij vragen je deze lijst ingevuld mee te brengen op de eerste afspraak. Je kunt de vragenlijst hier  downloaden of afhalen op de praktijk. Ook is het belangrijk dat je van te voren de informatie over prenataal onderzoek leest.

Een goede start

Nog niet gestart met foliumzuur? Meteen doen! Het vermindert de kans op een kindje met een open ruggetje of een hazenlip. Aanbevolen dosering is dagelijks 1 tablet van 0,4 mg, tot je 11 weken zwanger bent. Foliumzuur koop je bij drogist of apotheek en bij de meeste supermarkten. Ook wordt het aangeraden gedurende de hele zwangerschap dagelijks 10 mcg vitamine D slikken.

Roken en alcoholgebruik zijn zeer schadelijk, dus stop er zo snel mogelijk mee. Vind je stoppen met roken lastig? Zorg voor steun vanuit je omgeving, vraag je partner je te helpen en indien mogelijk ook te stoppen. Ook zijn er veel manieren om hulp te krijgen. Wij kunnen je hierin ondersteunen of verwijzen bijvoorbeeld naar het Trimbos instituut .

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten. Eten voor twee is niet nodig. Verse groenten, fruit en vezels zijn belangrijk. Was groenten goed en eet rauwe groenten zo vers mogelijk. Eet geen (half)rauw vlees of vleeswaren. In rauw vlees en ongewassen groenten en fruit komt soms een parasiet voor die Toxoplasmose kan veroorzaken. Dit kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Eet geen producten die gemaakt zijn van rauwe (= ongekookte) melk. Deze kunnen de Listeria bacterie bevatten. Zachte kazen zijn soms van rauwe melk (au lait cru) gemaakt. Kijk altijd even op de verpakking. Ook rauw vlees of rauwe groenten kunnen deze bacterie bevatten. De bacterie is niet bestand tegen verhitting. Eet dus het liefst vers of vers bereid voedsel. En bewaar dit zo kort mogelijk in de koelkast. Eet niet te veel leverproducten, niet meer dan eenmaal per dag een boterham met een leverproduct. In lever zit veel vitamine A, te veel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor de ongeboren baby.

Ga voor een uitgebreid voedingsadvies naar voedingscentrum .