Zwangerschap

Aanmelden

Je kunt je het beste zo vroeg mogelijk bij ons aanmelden, dan zijn er namelijk nog meer mogelijkheden beschikbaar voor het inplannen van de afspraken. Je kunt onze praktijkassistente Mascha bellen op 079-3418798 of het online aanmeldformulier op onze website invullen. Je wordt dan vervolgens gebeld door onze praktijkassistente Mascha voor het inplannen van de afspraken. Na dit telefoongesprek ontvang je ook direct een mail met belangrijke informatie en tips voor de eerste weken van je zwangerschap.

Het intakegesprek vindt meestal plaats rond acht weken zwangerschap. Indien gewenst plannen wij ook rond die termijn een vroege echo voor je in zodat jullie alvast even naar jullie kindje kunnen kijken. Na het compleet maken van je inschrijving sturen wij je ook onze uitgebreide vragenlijst toe. Deze ontvangen wij graag terug voor het intakegesprek zodat wij dit gesprek alvast zo goed mogelijk kunnen voorbereiden. Op deze manier blijft er tijdens het gesprek meer tijd over voor jullie vragen, onzekerheden, wensen en verwachtingen! 

Een goede start

Een goede en gezonde start van het leven van jullie kind begint al in de buik! Waarschijnlijk heb je al veel informatie gehoord en gelezen en een hoop adviezen gekregen. Hieronder hebben wij de meest belangrijke adviezen voor vroeg in de zwangerschap op een rijtje gezet. Tijdens het intakegesprek en in de latere zwangerschapscontroles zullen wij jullie van nog veel meer informatie voorzien. En weet dat je bij twijfel ook altijd mag bellen of mailen, geen probleem!

Foliumzuur en vitamine D

Nog niet gestart met foliumzuur? Wij raden je aan hier alsnog mee te starten. Het gebruik van 400 microgram foliumzuur tot 10 weken zwangerschap verkleint de kans op het krijgen van een kind met een open rug of hazenlip. Foliumzuur kun je zonder recept verkrijgen bij de drogist, apotheek en meeste supermarkten. Ook raden wij aan gedurende de gehele zwangerschap dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken. Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit je voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en jullie ongeboren kind.

Voeding

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten, de schijf van vijf kan hierbij helpen als hulpmiddel. Was  groenten en fruit goed voor je het eet en sommige voedingsmiddelen kun je gedurende de zwangerschap beter niet eten vanwege het verhoogd risico op de aanwezigheid van bacteriën waar je als zwangere en ongeboren kind ziek van kan worden. 
Over het algemeen geldt om geen rauw vlees, rauwe vis en prodcuten die gemaakt zijn van rauwe melk te nuttigen. Veel houdbare producten zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk, dit kun je veilig eten in de zwangerschap. Pas daarnaast op met producten die veel vitamine A bevatten, dit kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor jullie ongeboren kind.
Kijk voor meer informatie op de website van het Voedingscentrum en download de ZwangerHap app, zo heb je alle informatie altijd bij de hand! 

Beweging

Het is in de zwangerschap belangrijk om in beweging te blijven, wist je dat dit er zelfs voor zorgt dat je minder last hebt van zwangerschapskwaaltjes zoals obstipatie en bekkenpijn? Vanuit de WHO zijn beweegrichtlijnen ontwikkeld speciaal voor zwangeren. Deze adviseert minimaal 150 minuten per week matig intensief te bewegen, het liefst verspreid over verschillende dagen, en daarnaast minimaal twee keer per week aan spier- en botversterkende activiteiten deel te nemen. 
Daarnaast draagt een fysiek gezond lichaam bij aan een soepelere bevalling en sneller herstel na de bevalling. n zwangeren die de beweegrichtlijn halen ervaren minder zwangerschapskwaaltjes. De moeite waard om uit te proberen! 

Roken, alcohol en drugs

Roken, drugs- en alcoholgebruik zijn schadelijk voor een ongeboren kind, het is daarom belangrijk zo snel mogelijk te stoppen. Wij beseffen ons heel goed dat dit niet makkelijk is! Zorg voor voldoende steun vanuit je omgeving, praat erover en vraag hulp! Wij kunnen je samen met de huisarts en andere instanties ondersteunen in het stoppen en doen dit graag.